Klara sig själv

Tvätta, ta körkort, deklarera, laga mat… det är så mycket man ska klara av när man blir vuxen. Lugn! I det här avsnittet får du tips och checklistor som hjälper dig på vägen.

27%

0%

av alla unga vuxna identifierar sig själva som livsnjutare enligt Ungdomsbarometern 2024

Så betalar du en faktura

Du har fått din första faktura, vad gör du nu? Det finns några saker det är viktigt att ha koll på: Avsändare, Bankgiro och Plusgironummer - det är till vilket konto fakturan ska betalas. Beloppet, OCR-nummer (ditt fakturanummer), och sista betalningsdag.

Anslut till din internetbank och fyll i uppgifterna. Dubbelkolla så att sifforna blivit rätt och att du har tillräckligt med pengar på ditt konto. Det är bra att ha en vana att gå in på internetbanken regelbundet. Då kan du kontrollera att allt dragits som det ska.

NAVID ROSHANS TIPS TILL 18-åringen

För att se denna film behöver du godkänna marknadsförings-cookies

Kredit och debet, det är skillnaden

Det finns två huvudtyper av betalkort. Ett vanligt bankkort, även kallat debetkort, används som betalningar och är kopplat direkt till ett bankkonto där pengarna dras när du betalar.

Med ett kreditkort dras inga pengar direkt, istället skjuter du upp betalningen. Ofta har kreditkort en betalningsgräns, som exempel upp till 20 000 kronor. Betalar du inte köpet i tid kommer du betala ränta på din skuld. Därför kan det bli dyrare att handla med kreditkort istället för ett debetkort.

Hur ser din Månadsbudget ut?

Det kan vara bra att spara

Även om det inte är mycket pengar är det bra att spara lite pengar varje månad till någonting du vill göra längre fram. Det är bättre att lägga undan lite än inget alls. Då har du extra pengar när du vill till exempel köpa nåt nytt eller resa någonstans.

Saker du får göra när du fyller 18 och blir myndig

Starta företag

Du kan nu starta ett aktiebolag eller vara styrelseledamot i ett bolag

Ta körkort

Körkort för bil, lastbil upp till 7,5 ton och mellanstor MC

Låna pengar och handla på kredit

När man fyller 18 och blir myndig kan man ingå ett avtal med banker och kretgivare

Ansöka om ID-handling och pass

Du får själv ansöka om pass och nationellt ID-kort. Görs hos Polisen respektive Skatteverket

Rösta

I riksdag, kommun- och regionsval samt vid val till Europaparlamentet.

Väljas till ledamot

I riksdag, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet

Ta trafik- och privatflygarcertifikat

Bli pilot och flyg privat eller som yrke

Gifta dig

Att gifta sig vid 18 var vanligare förr, i dag är det mer sällsynt. Men om du vill, så får du.

Vara nämndeman eller förmyndare

Du får sitta i tingsrätt och företräda omyndig person i rättsliga sammanhang

Byta ditt namn

Du kan själv anmäla eller ansöka om namnändring

Tjänstgöra som militär

Sedan sommaren 2017 är värnplikten återinförd i Sverige. Det betyder att alla som fyller 18 är ska lämna in mönstringsunderlag det år de fyller 18 och Försvarsmakten kallar därefter till mönstring

Krävas på skadestånd

Det innebär att du kan bli skyldig att betala skadestånd om du har sönder något

Ta studielån

Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola

Rättsliga påföljder

Bli dömd till samhällstjänst eller fängelse

Casion och betting

Spela på onlinecasino, sportevenemang och roulett

Köpa alkohol & tobak

Du får bli serverad alkohol på restaurang och bar men även köpa alkohol upp till 3,5% i affärer. Du får köpa tobak.

Dags att flytta hemifrån?

Att flytta hemifrån är för många en stor frihetskänsla, även om man har en hel del hushållssysslor att göra och räkningar att betala. Det är ens helt egna bostad, och ens trygga plats på jorden där man får bestämma själv. Man får välja inredning, vad man ska äta till middag, när man ska städa och tvätta och man kan bjuda hem personer på besök när man vill.

Om man bor i en större stad kan det vara svårt att få en första bostad, för det kan vara bostadsbrist och långa köer. Försök därför att ställa dig i dina lokala bostadsköer så fort som möjligt efter att du fyllt 18 år.

Det kan också vara väldigt dyrt att flytta hemifrån, särskilt om man pluggar eller bara jobbar extra. Ett alternativ kan vara att flytta ihop tillsammans med en kompis eller bo flera stycken tillsammans i ett kollektiv. Då kan ni tillsammans dela på en hel del av kostnaderna, hjälpas åt med hushållssysslorna och få sällskap av varandra.

Bra mat att ha hemma

Vilken mat du vill ha hemma beror såklart på dig. Vad gillar du att äta? Att ha bunkrat upp i kyl och skafferi gör det lättare att laga mat snabbt och minskar risken för att du beställer hem mat i onödan. Här är några tips om hur du fyller kylen för första gången.

  • Pasta, ris, linser och matvete. Bra basvaror som blir en hel måltid med lite sås till.

  • Havregryn. Gröt funkar lika bra som lunch eller middag som till frukost.

  • Ägg, ost och yoghurt håller länge i kylen.

  • Lök, kål och rotfrukter är billig och bra mat.

  • Konserver är alltid bra att ha hemma i reserv, till exempel tomatsås på burk eller soppa.

  • Knäckebröd håller länge.

Tvättråd

När man flyttar hemifrån blir man också ansvarig för att ta hand om sitt hushåll och göra alla hushållssysslor. Kanske har du redan fått hjälpa till mycket hemma hos dina föräldrar och är van, eller så är detta helt nya saker som du behöver lära dig.

En sådan sak som man behöver göra regelbundet hemma är att tvätta. Om du bor i ett lägenhetshus utan tvättmaskin och torktumlare i lägenheten, kan det finnas en gemensam tvättstuga som man behöver boka först.

Här kommer några generella instruktioner och tvättråd att ha med dig!

  • Se över vad som måste tvättas, för en del plagg kan det räcka med en vädring.

  • Sortera tvätten efter färgerna i olika högar. Separera på vitt och kulör.

  • Sortera sedan högarna efter den temperaturgrad som det ska tvättas i. Följ anvisningar som finns innanför klädesplagg eller lakan. Det kan till exempel vara 30 grader, 40 grader eller 60 grader.

  • Fyll tvättmaskinen, men inte så att den blir proppfull. På sätt sparar du både energi och pengar!

All tvätt kan inte torktumlas, så titta på tvättanvisningarna och se vad som är möjligt. Annars går det minst lika bra att hängtorka tvätten.

Må bra

När du fyller 18 så blir du myndig, och får bestämma över ditt eget liv. Du får bestämma allt ifrån vad du ska plugga eller jobba med, var du ska bo, vilka du umgås med och vad du ska äta och när du ska sova.

Det innebär mycket ansvar, men också stor frihet! För även om du nu har möjlighet att göra precis som du själv vill och får bestämma över ditt liv, så är det viktigt att också tänka på hur du själv mår och vad du kan göra för dig själv för att också må bra i längden. Att fatta ansvarsfulla beslut vad gäller din hälsa och livsstil, för att må bra och leva bra.

Så söker du vård

Du kan vända dig till flera platser när du är i behov av vård. Skolhälsovården, vårdcentralen, vuxenpsykiatrin, unga vuxnamottagningar, ungdomsmottagningen eller till 1177. Ibland kan det kännas svårt att hamna rätt, särskilt om dina problem inte upplevs som akut. Därför kan det vara bra att börja med det ställe det känns lättast att kontakta. Sedan kan de inom vården hjälpa dig att hamna rätt.

Glöm inte, vid akut fara så ringer du 112.