Plugga

”Vad ska du bli när du blir stor?” Det är ingen ovanlig fråga. Så fort du lärt dig prata börjar folk omkring dig undra vad du skulle vilja ”bli”.

Du skulle alltså välja en viss utbildning utifrån vad du vill ”bli”. Sedan, när du väl ”blivit” det där du ville så fortsätter du med det resten av livet. Låter det trist? Vilken tur att det inte är så längre!

78%

0%

Av alla unga uppger att de anpassat sig efter arbetsmarknadens behov när de väljer utbildning enligt Ungdomsbarometern 2024

Plugga vidare, hur funkar det?

Att börja läsa vid en yrkeshögskola, högskola eller ett universitet är på många sätt annorlunda än att läsa på gymnasiet. Det gäller inte bara sättet att plugga och visa sina kunskaper, utan också det liv man lever som student. Vad innebär det egentligen att studera?

Väljer du att plugga vidare finns många studieorter att väga mot varandra. Att läsa på en annan ort än där du bor idag kan ofta vara spännande. På en ny ort träffar du nya människor, ofta från olika delar av landet. Du lär dessutom känna en ny stad och får kanske ett annat sätt att se på livet.

Alla universitet och högskolor har inte lika många program eller kurser. Beroende på hur många studenter universitetet eller högskolan kan ta emot och hur populär studieorten är bland de sökande, blir det lättare eller svårare att komma in. Livet som student kommer se olika ut beroende på vilken ort du pluggar vidare på.

Det är inte fel att ändra sig

Tänk inte så mycket på vad du ”ska bli”. Fundera i stället på vad du gillar att göra, vad du kan ha glädje av att kunna och vad du vill lära dig. Vilka kunskaper tror du kommer vara viktiga för just dig i framtiden? Vad tycker du själv är kul? Och vad är du duktig på? Håll fast vid din dröm och plugga sådant som du tror ger dig en bra grund. Ju bättre grund du har skaffat dig, desto fler alternativ har du sedan. Då kan du ”bli” vad du vill. Och om du skulle välja fel eller tröttna – välj då något annat. Det är inget fel i att tänka om och ändra sig. Du lär dig saker hela tiden. Även av misstagen. Så svaret på frågan ”vad ska du bli när du blir stor?” är nog väldigt enkelt: klokare.

Få det gjort med pomodorotekniken

Vi alla förhalar saker. På morgonen känns det enkelt att ta tag i dagen, men ju längre tiden går, desto svårare blir det. Till slut känns det som en stor, fet, surdegspadda som lägger sig på samvetet. Känner du igen dig? Kanske är pomodorotekniken någonting för dig. Det handlar trots allt oftast om att bara sätta igång.

  • Steg 1: Bestäm en läxa eller en uppgift som du ska göra. Skriv upp den, och dela upp den i punkter.

  • Steg 2: Ställ en timer på 25 minuter

  • Steg 3: Under hela tiden timern går, arbeta fokuserat på din lista. Titta inte upp eller avbryt i förtid utan kör på.

  • Steg 4: När timern ringer, avsluta arbetet. Bocka av de uppgifter du genomfört.

  • Steg 5: Ta en paus, en rast, och om du har uppgifter kvar. Gå tillbaka till steg 2 och fortsätt.

  • Steg 6: Efter fyra pass på 25 minuter, ta en längre rast. Har du hunnit klart med din uppgift kan du börja på en ny lista.

Pomodoro är italienska för tomat. Tekniken är döpt efter en vanlig timer i ett kök i form av en tomat. Om du inte har en timer i ditt kök så kan du ladda ner en app, det finns flera appar som bygger på den här tekniken.

Yrkesutbildningar: Ett alternativ för dig som vill få jobb direkt

Yrkeshögskola

YH-utbildningar finns inom många olika branscher och du kan läsa både kurser och program. Praktik är en viktig del av utbildningen. Här hittar du mer information om olika YH-utbildningar: yrkeshogskolan.se

Komvux/yrkesvux

Här kan du läsa enstaka gymnasiekurser, yrkespaket eller gå en hel yrkesutbildning. Sök på din kommuns webbsida för att hitta information om vilka komvux-utbildningar som ges där du bor.

Arbetsmarknadsutbildning

Korta, yrkesinriktade utbildningar som ges av olika företag runt om i landet. Hos Arbetsförmedlingen kan du hitta olika utbildningar.

Folkhögskola

Det finns mer än 150 folkhögskolor i Sverige som ger kurser i allt ifrån att skriva poesi till att timra hus. Här kan du läsa om alla kurser som ges: folkhögskolan.nu

Plugga utomlands

Att studera i ett annat land kan vara ett spännande sätt att få pröva något helt nytt och att bo utomlands. Som EU-medborgare har du rätt att studera i vilket EU-land som helst, på samma villkor som landets egna invånare. De flesta svenska universitet och högskolor har dessutom olika utbytesprogram för dig som vill studera utomlands. Det går också att söka på egen hand till universitet och högskolor i andra länder.

Här är några sajter där du hittar mer information om utlandsstudier: